Ambreiajul: ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Ambreiajul: ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-04-05 Vizualizari: 886 Comentarii: 0

-

Ambreiajul este o piesa importanta a sistemului de transmisie al masinii, care permite schimbarea treptelor de viteza si controlul transmiterii puterii de la motor la cutia de viteze. In esenta, acesta cupleaza si decupleaza motorul de la transmisie si este esential pentru ca soferul sa poata controla viteza si puterea masinii in functie de conditiile de drum.

Cum functioneaza ambreiajul?

Ambreiajul este compus din trei componente principale: volanta, placa de presiune si discul de ambreiaj. Volanta este o piesa rotativa care este atasata la motor si se invarte impreuna cu acesta. Placa de presiune este o piesa fixa care se fixeaza pe volanta si este responsabila pentru presiunea aplicata pe discul de ambreiaj. Discul de ambreiaj este piesa mobila care se roteste intre placa de presiune si volanta. In momentul cand apesi pedala de ambreiaj, placa de presiune se desprinde de volanta, la fel si discul de ambreiaj se decupleaza. Acest lucru inseamna ca puterea motorului nu mai este transmisa catre cutia de viteze, ceea ce permite soferului sa schimbe treapta de viteza fara a pune presiune pe motor. Cand eliberezi pedala de ambreiaj, placa de presiune se reaplica pe volanta si discul de ambreiaj se reaplica la placa de presiune, permițand transmisia puterii de la motor la cutia de viteze.

Cand trebuie schimbat ambreiajul?

Durata de viata a ambreiajului variaza in functie de cat de mult este folosit si de stilul de conducere. Cu toate acestea, in general, ambreiajul trebuie schimbat o data la 100.000-150.000 km parcursi, sau daca se observa semne de uzura, cum ar fi zgomote ciudate, o pedală de ambreiaj moale sau dura, scăderea puterii masinii, sau dificultati in schimbarea treptelor de viteza. In plus, conditiile de conducere pot afecta durata de viata a ambreiajului. Conducerea in orase aglomerate sau in trafic intens poate duce la uzura mai rapida a ambreiajului, deoarece este necesar sa se schimbe des treptele de viteza si sa se utilizeze pedala de ambreiaj frecvent.

Concluzii

Pentru a preveni problemele legate de uzura, este important sa acordati atentie semnelor de uzura a ambreiajului si sa-l schimbati la intervale regulate de service. Astfel , puteti fi sigur ca masina va functiona in siguranta si va avea o performanta optima. Este important de retinut ca inlocuirea ambreiajului este o operatiune complexa si trebuie efectuata de un specialist calificat. De asemenea, trebuie sa alegeti piesele potrivite si de calitate, pentru a asigura o functionare corecta si durabila a sistemului de transmisie. In caz contrar, o inlocuire necorespunzatoare a ambreiajului poate duce la probleme suplimentare si poate fi periculoasa pentru siguranta in trafic.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: