Flansele de la amortizoare: ce sunt, cum functioneaza si cand trebuiesc schimbate

Flansele de la amortizoare: ce sunt, cum functioneaza si cand trebuiesc schimbate

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-08-22 Vizualizari: 2334 Comentarii: 0

-

Fara indoiala, suspensia unei masini joaca un rol crucial in confortul si siguranta calatoriilor noastre. Una dintre componentele esentiale ale suspensiei este amortizorul, care absoarbe socurile si vibratiile generate de drumurile accidentate. Totodata, in cadrul sistemului de suspensie, flansele de la amortizoare joaca un rol semnificativ, desi deseori sunt ignorate.

Ce sunt flansele de la amortizoare?

Flansele de la amortizoare sunt piese mici, dar esentiale, care conecteaza amortizorul la caroseria masinii. Acestea sunt confectionate de obicei din cauciuc sau material plastic rezistent si sunt proiectate sa ofere o legatura sigura intre partea superioara a amortizorului si caroserie. Aceasta conexiune permite amortizorului sa absoarba eficient socurile si sa mentina controlul asupra miscarii suspensiei.

Cum functioneaza flansele de la amortizoare?

Atunci cand masina trece peste denivelari sau obstacole pe drum, amortizoarele sunt solicitate pentru a atenua impactul asupra pasagerilor si a autovehiculului. Flansele de la amortizoare joaca un rol semnificativ in acest proces, deoarece absorb socurile transmise de la roti catre caroserie si invers. Ele permit o miscare controlata a amortizorului in timp ce acesta se comprima si se extinde, contribuind la mentinerea stabilitatii si a confortului in timpul calatoriilor.

Cand ar trebui schimbate flansele de la amortizoare?

Desi flansele de la amortizoare sunt componente relativ mici si ieftine, nu trebuie sa subestimam importanta lor. Acestea se pot deteriora in timp din cauza expunerii la conditii de drum nefavorabile. Daca observati semne de uzura, cum ar fi crapaturi sau degradare vizibila a materialului, este indicat sa le inlocuiti. De asemenea, atunci cand schimbati amortizoarele, este recomandat sa inlocuiti si flansele, chiar daca acestea par a fi in stare buna.

Inlocuirea flanselor in acelasi timp cu amortizoarele asigura functionarea optima a intregului sistem de suspensie. Acest lucru este din pacate des ignorat de catre soferi.Folosirea unor flanse uzate sau deteriorate cu amortizorul nou poate reduce eficienta amortizorului, compromitand siguranta si confortul calatoriilor. Astfel, economisirea pe termen scurt poate duce la costuri mai mari pe termen lung.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: