Capul de bara: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbat

Capul de bara: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbat

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-03-21 Vizualizari: 482 Comentarii: 0

-

Capul de bara este o componenta esentiala a sistemului de suspensie al masinii. Acesta are rolul de a conecta roata la sistemul de directie si de a transmite miscarea rotativa a acestuia catre sistemul de suspensie. Capul de bara este format dintr-un pivot, care se conecteaza la pivotul suspensiei, si o bila, care se conecteaza la bratul de directie al masinii.

Cum functioneaza capul de bara?

Capul de bara functioneaza prin intermediul unei rotatii a pivotului, care este conectat la pivotul suspensiei. Acesta permite rotirea bratului de directie, care la randul sau controleaza rotatia rotilor. Capul de bara este, de asemenea, echipat cu o bila care se conecteaza la bratul de directie, permitand astfel transmiterea miscarii rotative.

Cand trebuie schimbat capul de bara?

Capul de bara este o piesa auto care se uzeaza in timp. De obicei, acesta trebuie schimbat la fiecare 50.000 - 100.000 de kilometri parcursi, sau mai devreme daca sunt prezente semne de uzura sau defectiuni. Semnele de uzura pot include zgomote in timpul rotirii rotilor, vibratii in timpul condusului sau o directie instabila. Este important sa schimbati capul de bara imediat ce observati semne de uzura sau defectiuni, deoarece acesta poate cauza probleme grave de siguranta care pot duce pana la pierderea controlului asupra masinii, fiind periculos, in special la viteze mari.

In concluzie, capul de bara este o componenta importanta a sistemului de suspensie si trebuie sa fie in stare buna de functionare pentru a mentine siguranta si controlul asupra vehiculului. O verificare periodica a acestuia poate ajuta la prevenirea problemelor de siguranta si la prelungirea duratei de viata a sistemului de suspensie al masinii.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: