Caseta de directie: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Caseta de directie: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-12-06 Vizualizari: 655 Comentarii: 0

-

Caseta de directie este un component esential al sistemului de directie al unui vehicul, jucand un rol crucial in asigurarea manevrabilitatii si controlului asupra directiei. Astazi vom afla ce este o caseta de directie, modul in care aceasta functioneaza dar si cand este momentul potrivit pentru o posibila inlocuire.

Ce este caseta de directie:

Caseta de directie este un dispozitiv mecanic care transforma miscarea rotilor intr-o miscare laterala a barei de directie. Aceasta face posibila directionarea vehiculului in mod controlat de catre sofer. Caseta de directie, in esenta, are rolul de a converti miscarea axului volanului in translatia stanga-dreapta a masinii. Calitatea drumurilor nationale si a autostrazilor din Romania s-a ameliorat considerabil in ultimii ani, dar tot ne situam printre tarile care nu se pot lauda cu o infrastructura moderna. Acest lucru poate accelera deteriorarea casetei.

Cum functioneaza caseta de directie:

Datorita evolutiei industriei auto, modul de functionare a unei casete de directie difera in functie de tehnologia folosita de catre producatorul auto, aceasta ar putea fi echipata cu sistem de directie mecanic sau ajutat de electronica. in general, sistemele de directie apreciate sunt cele care nu depind de asistenta computerului, acest lucru datorandu-se fiabilitatii lor sporite. Cu toate acestea, in situatia vehiculelor de dimensiuni mari sau a modelelor performante, un sistem de directie avansat poate face o diferenta semnificativa in ceea ce priveste comportamentul pe drum. Astfel, exista:

- casete de directie mecanice: pe baza de angrenaje

- casete de directie hidraulice: sustinute de o pompa hidraulica, pentru manevrare usoara

- casete de directie electro-hidraulice: regleaza automat presiunea hidraulica in functie de viteza masinii

- casete de directie asistate electronic: folosesc un motor electric al carui control este realizat de un computer

Cand trebuie schimbata caseta de directie:

Caseta de directie nu are o durata de viata definita, iar momentul inlocuirii poate varia in functie de utilizare si conditiile de conducere. Cu toate acestea, exista semne care indica faptul ca caseta de directie ar putea necesita inlocuire:

- Joc excesiv in volan: Daca observati ca volanul are un joc mai mare decat in mod normal sau simtiti ca vehiculul nu raspunde corespunzator la comenzi, aceasta ar putea fi o indicatie a uzurii casetei de directie.

- Zgomote neobisnuite: Zgomotele ciudate, cum ar fi bazaitul sau scartaitul in timpul virajelor, pot indica o problema in caseta de directie.

- Ulei de directie scurs: Daca observati pete de lichid sub vehicul sau sub capota masinii, ar putea fi vorba despre un scurgere de ulei de directie, semnificand o posibila problema cu caseta.

- Geometria rotilor: O aliniere incorecta a rotilor poate pune o presiune suplimentara asupra casetei de directie. Asigurati-va ca rotile sunt aliniate corespunzator in timpul serviciilor de mentenanta.

Concluzie:

Caseta de directie este un element esential pentru manevrabilitatea si controlul masinii dvs. O mentenanta regulata si atentia la semnele de uzura va pot ajuta sa prelungiti durata de viata a acestei componente vitale, asigurandu-va ca vehiculul dvs. ramane in stare optima de functionare. Iti multumim ca ai urmarit materialul nostru, pana la final!

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: