Pot conduce cu anvelopele de iarna pe timp de vara ?

Pot conduce cu anvelopele de iarna pe timp de vara ?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-04-21 Vizualizari: 12374 Comentarii: 0

-

Este o intrebare pe care multi soferi si-o pun la venirea sezonului cald. Din pacate utilizarea anvelopelor de zapada pe tot parcursul anului nu este recomandata. 

Totusi, ce se intampla daca circulam cu pneuri de iarna, vara?
"Nimic", asa raspund majoritatea soferilor care nu si-au schimbat inca cauciucurile. Initial, intr-adevar asa par lucrurile, fiindca legea nu ne obliga sa le schimbam cu unele de vara odata ce vine sezonul cald. Dar cu siguranta, situatia este mult mai serioasa de atat.

Din anul 2011 legea din Romania ii obliga pe soferi sa isi echipeze masina cu anvelope de iarna de cate ori circula pe o sosea acoperita cu polei sau zapada. De atunci, din pacate majoritatea soferilor si-au cumparat/montat anvelope de iarna si au ramas sa circule cu ele si vara. Principalul motiv este ca de multe ori nu ne permitem sa achizitionam doua seturi diferite. Anvelopele de iarna sunt proiectate sa ofere siguranta sporita in sezonul rece. In sezonul cald, o anvelopa de iarna creste distanta de franare si nu evacueaza apa la fel de eficient ca una de vara, deci reprezinta un pericol.

" Economisesc bani daca raman cu acelasi set si vara si iarna! "

Aici este vorba despre mentalitate periculoasa, mai exact de a pune economiile mai presus decat siguranta ta si a celor din jur. Trebuie stiut ca uzura anvelopelor de iarna este mult mai pronuntata in sezonul cald. De aceea, o sa observati ca nu o sa faceti nici o economie deoarece in foarte scurt timp trebuie sa cumparati un set nou.

Hai sa examinam mai in detaliu toate aspectele folosirii pneurilor de iarna pe timp de vara:

- acestea sunt mai grele din cauza profilelor mai pronuntate care ajuta la aderenta iarna deci implicit, creste consumul

- totodata, cresc sansele acvaplanarii vara pentru ca profilul devine foarte rigid si nu adera suficient pe asfalt

- creste riscul de explozie deoarece in mers de la frecarea cu aerul si asfaltul incins, creste temperatura la peste 50 de grade si astfel apar crapaturi pe peretii laterali

- cel mai important aspect este ca vara se uzeaza mult mai repede, in special marginile zimtate, care pe timp de iarna au rolul de a acapara zapada, astfel iti ofera tractiune. Vara acestea se rotunjesc si astfel pierzi aderenta usor, iarna devenind inutile.

Recomandarea noastra este sa va achizitionati doua seturi bune de anvelope, astfel incat puteti fi in siguranta indiferent de anotimp, in acest mod veti face cel mai probabil si o economie reala in special daca folositi doua seturi de jante pentru fiecare tip de anvelopa.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: