De ce avem probleme vara cu bateria masinii?

De ce avem probleme vara cu bateria masinii?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-07-22 Vizualizari: 621 Comentarii: 0

-

Temperaturile ridicate nu ne afecteaza doar pe noi, iar bateria masinii poate avea de suferit in cele mai toride zile ale verii. Conform specialistilor si contrar a ceea ce se crede, astfel de perioade caniculare reprezinta un pericol mult mai mare decat temperaturile extrem de scazute din timpul iernii.

Mai devreme sau mai tarziu, orice baterie va fi schimbata. Caldura excesiva si supraincarcarea sunt doua dintre cele mai comune motive si, in principiu, problemele principale care scurteaza viata bateriei. Temperaturile ridicate cauzeaza evaporarea fluidului bateriei, astfel structura interna este afectata. Daca regulatorul de tensiune functioneaza defectuos, rata de incarcare va fi mult prea mare, aspect care va duce la o moarte lenta a bateriei.

Multi soferi cred ca vremea extrem de rece afecteaza viata bateriei, dar contrar acestui mit, vremea caniculara din timpul verii este adevaratul vinovat. Intr-adevar, temperaturile scazute cauzeaza ingrosarea uleiului de motor, pornirea mai greoaie a motorului si implicit mai mult efort din partea bateriei. Acesti factori nu contribuie atat de mult la defectarea bateriei.

Haideti totusi sa vedem ce putem face pentru a prelungi viata acumulatorului auto!

- Asigura-te ca sistemul electric functioneaza si se incarca la viteza recomandata. Supraincarcarea poate afecta viata bateriei la fel ca subincarcarea.
- Daca ai o baterie care necesita mentenanta, verific-o regulat, in special in timpul verii.
- Mentine bateria curata! Mizeria acumulata pe suprafata bateriei poate deveni un conductor care consuma puterea bateriei.
- Evita drumurile scurte pe cat posibil. Se stie ca alternatorul necesita un timp mai mare pentru a reincarca bateria, iar drumurile scurte nu sunt suficiente pentru a efectua o incarcare adecvata.

Nu este foarte complicat sa respecti aceste reguli simple. Daca tii la bateria masinii tale si nu vrei sa ramai in drum exact in cele mai nepotrivite momente, atunci cu siguranta le vei respecta. Vara avem drumuri lungi de parcurs si e bine ca bateria masinii sa fie in cea mai buna forma. 

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: