Bieleta antiruliu: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Bieleta antiruliu: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-04-06 Vizualizari: 41684 Comentarii: 0

-

Pentru ca masina ta sa aiba o tinuta de drum ireprosabila este necesar ca toate componentele sistemului de suspensie sa functioneze fara greseala. Cu alte cuvinte, este recomandata o verificare periodica a starii tehnice a automobilului tau astfel incat sa nu ajungi in situatia in care sa resimti trepidatii in volan sau sa auzi cine stie ce zgomote deranjante de pe dedesubt. Unul dintre subansamblele inglobate in suspensia masinii este bieleta antiruliu.

Cum functioneaza bieleta antiruliu?

O bieleta antiruliu are scopul de a determina amortizoarele sa lucreze egal în viraje. Desi se gaseste in mai multe variante de constructie, functia comuna a bieletelor antiruliu este aceea de a asigura mentinerea planului masinii paralel cu cel al solului (cat mai aproape posibil). Intr-un viraj strans, de exemplu, masina tinde sa se incline spre roata din interior, deci aceste roti sunt mai aproape de caroserie. Bieleta antiruliu forteaza partea din exterior a masinii sa se lase, apropiind si rotile din exteriorul virajului de caroserie. Rezultatul este acela ca masina este mai aproape de sol, deci centrul de greutate este mai jos si sansele de a te rasturna sunt mai mici, masina fiind mai stabila si capabila de a aborda virajele cu viteza mai mare. Dupa ce ai trecut de viraj, presiunea se reduce si rotile revin la distanta normala fata de caroseria masinii.

Bieleta antiruliu are doua mari functionalitati:

Reduce inclinarea masinii.

Regleaza balansul masinii

Limitari ale bieletei antiruliu

Pe drumuri proaste masina se va balansa; balansul acesta este cu atat mai mare cu cat bieletele au un diametru mai mare sau o duritate mai mare. O tinuta de drum excesiv de  dura, obtinuta adesea prin configurarea prea agresiva a bieletelor antiruliu, cauzeaza ridicarea rotilor interioare in viraje foarte stranse.Acest lucru poate fi insa folosit si ca un avantaj: la multe dintre masinile cu tractiune pe fata roata din interior de pe spate se ridica in viraje bruste pentru a limita subvirarea.

Cand trebuie schimbata bieleta antiruliu

Semnele de uzura ale bieletelor antiruliu nu sunt foarte vizibile si nici evidente. Poti cel mult auzi o troncaneala. Doar un mecanic iti poate spune daca e cazul sa le inlocuiesti. Ele trebuie schimbate pentru ca pot afecta serios comportamentul masinii in situatii-limita (prin inclinarea excesiva in viraje – in cazuri extreme se ajunge si la rasturnarea masinii).

Verifica la timp starea bieletelor antiruliu. Din pacate, pe drumurile din Romania acestea se uzeaza mai repede. Schimba-le atunci cand este nevoie! 

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: