Pompa de combustibil: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Pompa de combustibil: ce este, cum functioneaza si cand trebuie schimbata

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-08-16 Vizualizari: 803 Comentarii: 0

-

Ce este o pompa de combustibil?

Pompa de combustibil este un dispozitiv conceput sa transporte combustibilul din rezervor catre motorul masinii, asigurand o alimentare constanta si adecvata. Scopul sau principal este sa mentina un flux continuu de combustibil cu o presiune adecvata catre sistemul de injectie al motorului.

Cum functioneaza o pompa de combustibil?

Pompa de combustibil functioneaza datorita principiului de aspiratie si presiune. Prin actiunea sa, pompa creeaza o zona de joasa presiune in interiorul rezervorului de combustibil, iar combustibilul este atras catre ea datorita diferentei de presiune. Combustibilul aspirat este apoi comprimat si fortat sa circule catre motor, asigurand o presiune adecvata pentru a fi injectat in cilindrii motorului. In masinile moderne, majoritatea pompelor de combustibil sunt de tip electric si sunt amplasate in interiorul rezervorului pentru a raci componentele si a preveni supraincalzirea.

Diferenta dintre o pompa de motorina vs benzina

Pompa de motorina functioneaza la o presiune mai mare decat pompa de benzina, deoarece motorina necesita o presiune mai mare pentru a fi injectata in cilindri, fiindca benzina este mult mai usor de aprins. Pompele de benzina sunt mai putin robuste in comparatie cu cele de motorina si pot necesita inlocuire mai frecventa.

Cand trebuie schimbata pompa de combustibil?

Desi pompele de combustibil sunt proiectate pentru a fi durabile, in timp, pot suferi uzura si pot necesita inlocuire. Semnele ca pompa de combustibil ar putea necesita schimbare includ:

- Probleme la pornirea motorului sau dificultati in timpul functionarii.

- Pierderea puterii la acceleratie sau in timpul mersului.

- Functionarea neregulata a motorului si caderea brusca a puterii in timpul condusului.

- Fie un Consum crescut de combustibil.

Concluzie

Pompele de combustibil sunt componente esentiale pentru buna functionare a masinii. intelegerea modului general de functionare a acestora te poate ajuta sa apreciezi importanta lor si sa recunosti semnele ca ar putea fi necesara inlocuirea. Daca intampini probleme cu masina sau ai suspiciuni cu privire la functionarea pompei de combustibil, nu ezita sa consulti un specialist pentru asistenta si reparatii adecvate.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: