Cu cat creste consumul cand dam drumul la AC?

Cu cat creste consumul cand dam drumul la AC?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-06-24 Vizualizari: 3503 Comentarii: 0

-

Astazi vrem sa vedem daca reprezinta un mit faptul ca vara, sistemul de aer conditionat din masina creste exponential consumul de carburant. Nu sunt deloc putini cei care au impresia ca masina lor va consuma net superior daca vor da drumul la aerul conditionat. O sumedenie de soferi, inclusiv taximetristii, considera ca pornirea climatizarii este dusmanul buzunarului, ba chiar unii cred ca masina lor va consuma dublu odata ce au pornit aerul rece... Dar sa fie oare 'butonul cu fulg' asa de periculos?

Cu cat creste consumul de carburant cand dam drumul la AC?

Raspunsul scurt este intre 2 si 15 procente. Dar, ATENTIE! Vorbim de procente, nu de litri! Si, daca vom calcula, vom realiza ca masina, indiferent de motorizare, va inregistra un consum mai mare... nesemnificativ. Sa luam cateva exemple cu valori medii. Sa presupunem ca atunci cand apasam butonul cu fulg, automobilul incepe sa aiba un consum crescut cu 8 procente. Ce inseamna asta? Inseamna ca daca masina diesel consuma in mod obisnuit in oras cam 8,2 litri la 100 km, dupa ce pornim aerul conditionat va consuma 8,85 litri la 100 de kilometri. Deci, deloc mult!

Consum mai mare pe autostrada?

Oricine stie ca o masina consuma mai mult intr-un oras aglomerat decat la drum intins, sa luam ca exemplu, autostrada. In cazul aerului conditionat este invers, adica pe autostrada masina va consuma mai mult. Asta si pentru ca turatia constanta a motorului va fi mai mica in oras, in timp ce atunci cand mergi cu 130 km/h pe autostrada ai o turatie mare permanenta, ce depaseste 2.000 rpm. In plus, la o viteza asa de mare, aerul pe care automobilul trebuie sa-l dizloce pentru a inainta opune o rezistenta uriasa. Cine spune ca pe autostrada, la viteze de peste 130 km/h, aerul conditional al automobilul consuma mai putin ca in oras, greseste cu desavarsire. Consumurile date de producator drept consum de mediu urban sau mediu extra-urban sunt realizate la viteze de maximum 80 km/h. Cand masina circula cu 130 sau mai tare, fortele de frecare, rezistenta a aerului si turatia crescuta fac ca benzina sau motorina sa dispara mai repede din rezervor.

Ceea ce vrem sa subliniem este faptul ca atunci cand dam drumul la aerul conditionat, in oras, consumul creste teoretic, dar practic... este insesizabil si imposibil de masurat. Este o crestere a consumului sigura, dar total nesemnificativa.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: