GPF: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

GPF: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-08-16 Vizualizari: 1267 Comentarii: 0

-

Ce este GPF-ul?

Despre ce reprezinta un filtru de particule pentru un autovehicul atat pe benzina cat si motorina am discutat pe larg in materialul anterior cand am detaliat functionarea DPF-ului. Te invitam sa-l vizionezi si pe acesta pentru o mai buna intelegere, gasesti link in descriere!

Cum functioneaza GPF-ul si diferente fata de DPF

GPF-ul este conceput special pentru motoarele pe benzina. Acest filtru utilizeaza o structura poroasa pentru a captura particulele fine, cum ar fi carbonul negru si alte substante rezultate din arderea combustibilului. In timpul functionarii, particulele sunt colectate si depozitate in filtru, iar perioadic, GPF-ul activeaza un proces numit regenerare, prin care particulele acumulate sunt arse intr-un ciclu de ardere controlata.

Diferentele cheie intre GPF si DPF provin din specificul motorului pentru care fiecare dintre ele a fost proiectat. Motoarele diesel si cele pe benzina au caracteristici de ardere si de productie a particulelor diferite, ceea ce a condus la dezvoltarea a doua tipuri distincte de filtre de particule. Una dintre cele mai notabile diferente este modul de regenerare. In cazul DPF-urilor, cresterea temperaturii este necesara pentru arderea particulelor, iar acest lucru poate fi obtinut cu ajutorul unor sisteme suplimentare, cum ar fi injectia de combustibil in chiulasa. In schimb, GPF-ul poate realiza regenerarea fara a necesita cresterea temperaturii la niveluri atât de ridicate, deoarece motoarele pe benzina ating temperaturi mai mari in timpul functionarii normale.

Cand trebuie schimbat GPF-ul

GPF-ul, la fel ca majoritatea componentelor tehnice, are o durata de viata limitata, insa aceasta poate varia in functie de stilul de condus, tipul de motor si conditiile de utilizare. De regula, un GPF trebuie inlocuit in jurul a 200.000 pâna la 250.000 de kilometri.

Cum prelungesti durata de viata a GPF-ului

1. Efectuati intretinerea regulata a motorului si inlocuiti filtrele de aer si ulei conform programului de service.

2. Evitati sa supraincarcati motorul si sa faceti accelerari bruste, deoarece acest lucru poate duce la acumularea mai rapida de particule in filtru.

3. Utilizati carburanti de calitate sau folositi periodic aditivi suplimentari.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: