De ce scartaie franele si ce putem face sa remediem problema!

De ce scartaie franele si ce putem face sa remediem problema!

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-04-18 Vizualizari: 7201 Comentarii: 0

Poate ca au fost dese situatiile in care te-ai intrebat de ce se aud sunete de scartait cand apesi pedala de frana! Ei bine, astazi ne propunem sa vedem care ar fi cauzele si solutiile pentru acest disconfort!

Sunetele constante de scartait atunci cand pedala de frana este apasata pot fi enervante si totodata un semn ca ceva nu este in regula. Trebuie sa intelegem ca pedala de frana este conectata la sistemul de franare al masinii, iar atunci cand este apasata nu ar trebui sa scoata sunete ciudate pe parcursul sofatului. Sunetele scoase in timpul franarii nu prezinta o problema daca se aud imediat ce pornim masina, iar franele nu sunt incalzite.

Care pot fi cauzele?

E drept ca nu e deloc usor sa gasim noi insine problemele masinii. De aceea este atat de important sa apelam la specialisti autorizati si cu experienta, iar orice problema cu franele nu trebuie neglijata. Cu toate astea, e indicat sa stim care pot fi cauzele aparitiei unor astfel de sunete atunci cand apasam pedala de frana.

Disc de frana ruginit

In timp, discurile de frana isi pierd aspectul neted, cauzand astfel sunete de scartait. Cea mai intalnita cauza a acestei probleme este aparitia ruginei sau a resturilor. Deseori rugina se formeaza cand autoturismul stationeaza mai mult timp prin parcari iar acesta nu este folosit. 

Franarea brusca sau agresiva

Traficul ingreunat din orasele aglomerate ne poate forta deseori sa franam brusc. Franarile agresive grabesc uzura placutelor de frana si deformeaza discurile. Ca rezultat, in timp, vor aparea si sunetele de scartait.

Incarcarea masinii cu marfuri grele

Cand incarcam masina cu lucruri grele, aceasta este supusa unui stres foarte mare, iar franele pot scoate sunete de scartait atunci cand franam. Aceste sunete apar cand franele se supraincalzesc din cauza fortei excesive.

Folosirea unei paste anti scartait

Foarte multi specialisti recomanda ca de fiecare data cand mecanicul efectueaza schimbul de discuri si placute sa foloseasca o pasta dedicata pentru a preveni aparitia scartaitului. Mai nou, majoritatea discurilor si a placutelor sunt confectionate din materiale ecologice, care aduc cu sine si acest sunet deranjant chiar din prima zi a folosirii franelor. 

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: