Timpul pentru o masina noua?

Timpul pentru o masina noua?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2020-01-08 Vizualizari: 447 Comentarii: 0

  

Uneori vine momentul in care trebuie sa schimbam masina si desi acesta poate fi privit cu entuziasm sau cu tristete, in ambele cazuri este bine sa avem in vedere cateva aspecte importante. In primul rand este bine sa fie stabilite punctele de plecare. Daca punctul de plecare principal este:

 

- Economia

Trebuie sa fie luat in calcul costul combustibilului si al reparatiilor anuale. In cazul in care costul este mai ridicat sau similar cu ratele pentru o masina second-hand este probabil timpul sa fie cumparat un model mai nou.

 

- Imbunatatirea sistemelor de siguranta

Cel mai important aspect este prezenta sau absenta sistemului de control electronic al stabilitatii (ESC). In cazul in care acesta lipseste ar fi indicat sa fie cumparat un model nou, intrucat acest sistem este considerat de experti ca fiind cea mai importanta imbunatatire a sigurantei unei masini de la aparitia centurilor de siguranta.

 

Nou sau second-hand?

Deoarece costul unui model nou scade cu aproape jumatate din pretul initial in primii 3 ani alegerea unei masini care a mai avut un proprietar este solutia cea mai practica. Alegerea masinilor vechi de 3 ani este cea mai buna alegere avand in vedere prezenta noilor sisteme tehnologice si de siguranta si raportul dintre pretul scazut si deprecierea mai mica pe viitor a masinii relativa la deprecierea aceleasi masini noi. In cazul in care este necesar un imprumut trebuie sa tinem minte ca este o diferenta foarte mare intre un imprumut pe care il putem face si unul pe care ni-l putem permite. Regula generala este ca totalul datoriilor lunare sa nu depaseasca 30% din venitul lunar net.

 

In cazul in care va fi cumparata o masina second-hand este foarte important sa fie puse intrebarile corecte si sa fie verificate atent anumite aspecte:

Cartea de service si facturile de la service

Acestea sunt foarte importante deoarece pot fi folosite pentru verificarea istoriei masinii si a odometrului. Astfel putem observa daca masina a fost intretinuta corespunzator si trebuie sa privim cu scepticism absenta acestora.

 

Intrebari pentru vanzatorii privati

Stabilirea istoriei masinii este primul pas in verificarea acesteia. Prin urmare intrebarile care au ca raspuns detalii despre proprietarii anteriori, proprietarul care a condus-o cel mai mult si despre motivul vanzarii sunt necesare.

 

Semne ale reparatiilor necorespunzatoare

Pe langa verificarea obisnuita a portiunilor indoite sau zgariate o atentie deosebita trebuie sa fie acordata alinierii necorespunzatoare a panourilor sau culorilor putin diferite. Acestea pot indica o asamblare si reparatie facuta in graba. De asemenea un truc util este sa plimbati un magnet aproape de panoul care pare a fi reparat ieftin si sa vedeti daca este atras de el sau nu. In cazul in care nu este atras cel mai probabil a fost folosit un material de umplutura. De asemenea garniturile usilor si portbagajului pot indica reparatii ascunse in cazul in care prezinta urme de vopsea.

 

Semne de uzura al exteriorului masinii

Prezenta ruginii este cel mai evident semnal de alarma. In primul rand trebuie sa fie verificate zonele din jurul rotilor, de sub usi si sub masina. Indiferent de cantitatea de rugina existenta nu este niciodata recomandata achizitionarea masinii. De asemenea trebuie fiecare usa, capota si portbagajul sa fie inchise si deschise incet pentru a observa starea de uzura a acestora, care poate intra in conflict cu numarul aratat de kilometri parcursi.

Suspensiile masinii se verifica initial destul de usor apasand pe fiecare colt al masinii si observand modul in care revine la pozitia initiala. Daca aceasta se misca vertical mai mult de 2 ori atunci suspensiile sunt cel mai probabil uzate. Anvelopele pot indica o valoare a kilometrilor parcursi mai mare decat cea prezentata in cazul in care uzura lor nu este in concordanta cu valoarea aratata de odometru.

 

Conditia interiorului masinii

Primul factor care iese in evidenta dupa intrarea in potentiala viitoare masina este mirosul. Pe langa mirosul de mucegai care poate indica si scurgeri de apa se claseaza in categoria mirosurilor greu de inlaturat si mirosul de tutun. Acestea pot fi imposibil de inlaturat sau acest proces poate costa foarte mult. In majoritatea cazurilor este cel mai bine ca aceste masini sa fie evitate deoarece daca ar fi fost usor de ,,reparat" mirosul, masina nu ar fi fost tinuta cu el prezent. De asemenea, multe dintre mirosurile prezente intr-o masina pot indica probleme mult mai grave.

O masina cu un numar ridicat de kilometri poate fi de multe ori o alegere mai buna decat una cu mai putini kilometri dar pe care i-a parcurs in oras cu multe porniri si opriri. Starea pedalelor poate fi analizata pentru indicii privind modul in care a fost condusa masina si comparata cu numarul kilometrilor pentru a privi numarul acestora din mai multe perspective.

Martorii de bord trebuie sa fie verificati si de asemenea fiecare buton si maneta, aerul conditionat, sistemul de radio si plafonul, care poate indica scurgeri de apa.

 

Test drive

Daca acesti factori initiali au fost verificati si s-au ridicat la nivelul asteptarilor urmeaza test drive-ul. In cazul in care oscilati intre mai multe masini trebuie sa fie toate conduse pe cat se poate in aceeasi zi pentru a putea fi comparate performantele cu mai multa acuratete. Este indicat ca geamurile sa fie inchise si radioul oprit pentru a putea fi auzite eventualele sunete produse de masina. O data cu varsta o masina devine doar mai zgomotoasa si prin urmare acestea nu trebuie sa fie ignorate. Pe langa neplacerea auditiva sunetele anormale pot indica probleme grave ale masinii.

Este foarte importanta atentia sporita pentru cateva categorii esentiale:

Confortul trebuie sa fie judecat in functie de calitatea scaunelor si gratia cu care masina trece peste diferite mici obstacole ale drumului.

Comportamentul franei, acceleratiei precum si controlul masinii sunt factori care ar trebui sa fie decisivi in etapele finale de decidere. Este important sa stim la ce ne putem astepta intr-o depasire sau intr-un caz de franare brusca si in fond cea mai esentiala caracteristica a unei masini este masura in care putem depinde de ea.

Dupa ce toate punctele de mai sus au fost acoperite nu trebuie sa fie uitata vizita obligatorie la un profesionist. Acesta poate gasi probleme ascunse ce ar putea aduce costuri mari pe termen lung.