Catalizatorul: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Catalizatorul: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-07-07 Vizualizari: 747 Comentarii: 0

-

Un catalizator auto este o componenta importanta a sistemului de evacuare, montata intre motor si sistemul de evacuare propriu-zis. Acest dispozitiv contine metale pretioase, precum platina, paladiu si rodiu, care actioneaza ca niste catalizatori chimici. Functia sa principala este de a transforma gazele nocive, cum ar fi monoxidul de carbon, hidrocarburile si oxizii de azot, in substante mai putin daunatoare, cum ar fi dioxidul de carbon, apa si azotul.

Cum functioneaza un catalizator?

Procesul de cataliza are loc in interiorul catalizatorului, intr-un substrat ceramic sau metalic cu o structura poroasa. Gazele de esapament trec prin acest substrat, iar metalele pretioase actioneaza ca niste catalizatori care stimuleaza reactiile chimice. Mai exact, monoxidul de carbon (CO) este oxidat in dioxid de carbon (CO2), hidrocarburile (HC) sunt convertite in dioxid de carbon si apa, iar oxizii de azot (NOx) sunt redusi la azot (N2) si oxigen (O2).

Cand trebuie schimbat catalizatorul?

De obicei, catalizatorul are o durata de viata destul de lunga si nu necesita schimbari frecvente. Cu toate acestea, in timp, catalizatorul se poate infunda sau poate fi afectat de depuneri de carbon si alte impuritati, ceea ce poate duce la scaderea eficientei sale. Semnele ca ar putea fi necesar sa schimbi catalizatorul includ o scadere a performantei motorului, cresterea consumului de combustibil, aparitia unor mirosuri neplacute in esapament sau aprinderea unei lumini de avertizare a sistemului de emisii pe tabloul de bord. in aceste cazuri, este important sa consulti un mecanic pentru a evalua starea catalizatorului si pentru a decide daca trebuie inlocuit.

Concluzie

Catalizatorul auto este un element crucial in reducerea emisiilor poluante si mentinerea unui mediu mai curat. Prin intermediul metalelor pretioase si al procesului de cataliza, acest dispozitiv transforma gazele daunatoare in substante mai putin nocive. Cu toate acestea, in timp, catalizatorul poate necesita inlocuire din cauza depunerilor si a altor probleme care pot afecta eficienta sa.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: