Sistemul ABS, o tehnologie destul de veche dar imbunatatita constant

Sistemul ABS, o tehnologie destul de veche dar imbunatatita constant

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2021-11-23 Vizualizari: 2194 Comentarii: 0


Candva, dintr-un singur experiment ABS-ul a ajuns in productie in anii '70. Prima masina de serie care a oferit un sistem asa cum il cunoastem astazi, adica operat electronic si cu minim 4 canale, a fost Mercedes Benz W116.
Un S Class fabricat intre 1972-1980. Pe atunci, ABS-ul era optional, dar a inceput sa devina standard in momentul in care s-au implicat si producatorii de volum, cum ar fi Honda si Ford.

In 1985 Ford a lansat pe Scorpio ABS-ul ca fiind o dotare standard, fiind primul model cu acest sistem in echiparea de fabrica. Urmand cu 3 ani mai tarziu, BMW sa inoveze cu prima motocicleta cu ABS, un sistem devenit obligatoriu si pentru aceasta categorie de vehicule de cativa ani in Europa. Da, a durat mult mai mult decat la masini dar bine ca s-a intamplat. La inceputul anilor '90, Lincoln a fost primul producator de automobile care a facut ABS-ul standard la nivelul intregii game. 

Mai putina istorie si mai multa explicatie.

ABS vine de la anti-lock braking system si este un sistem electronic menit sa impiedice blocarea rotilor la franare. De ce sa vrem una ca asta? O roata care se invarte si nu este  blocata poate fi folosita si la virare, multumita ABS putem evita un obstacol daca iti rezulta ca nu ai suficient timp sau spatiu sa franezi normal. Sistemul te lasa sa incepi manevra si iti ofera control asupra masinii in timpul acesteia si ne castiga si cativa metrii buni la franare. Fara ABS sunt sanse mari sa mergem "saniuta" cu rotile blocate si sa facem accident. 

Primele sisteme ABS nu erau cine stie ce, dar sistemele folosite de masinile fabricate in ultimii 10-15 ani sunt la ani lumina. S-a schimbat mult comportamentul vehiculului pe zapada si pe gheata, iar franarea pe asfalt uscat a fost si ea imbunatatita.

Cum functioneaza ABS-ul ?

Pe scurt, un computer primeste de mai multe ori pe secunda informatii cu privire la viteza fiecarei roti si respectiv daca este apasata frana. In functie de cat de tare apasam, sistemul isi da seama daca rotile se pot bloca si previne situatia. Nu trebuie sa ne speriem daca simtim o usoara bataie in pedala, asa functioneaza ABS-ul.

ABS aprins in bord?

Daca ai o masina mai veche si martorul ABS sta aprins in bord, mergi la service, nu amana. Sistemul nu o sa mai functioneze daca becul sta aprins. Iti va lua mai mult timp sa franezi, chiar daca mergi pe asfalt uscat si risti sa faci accident. Pe de alta parte, sistemul acesta nu necesita intretinere suplimentara fata de ceea ce ii faci deja masinii la revizii, dar se poate defecta din cand in cand. Mai apar si defectari, in mod normal de la senzori. Daca nu dispar de la sine, mergi la mecanic. O sa fie mai scumpa reparatia masinii dupa accident decat inlocuirea unui senzor sau a unei mufe.

Astazi nu exista masina noua vanduta in Europa fara sistemul ABS, iar regula se aplica si la ESP, un sistem despre care vom vorbi intr-un articol viitor.


Surse: ITSTILLRUNS & DriveSpark