EGR: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

EGR: Ce este, cum functioneaza, cand trebuie schimbat

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-07-07 Vizualizari: 7788 Comentarii: 0

-

EGR este un sistem care recircula o parte din gazele de evacuare inapoi in motor, astfel incat sa poata fi arse din nou. Acest proces ajuta la reducerea emisiilor de noxe si la imbunatatirea performantei motorului. Gazele de evacuare contin oxizi de azot, care sunt unul dintre principalii responsabili pentru poluarea aerului.

Cum functioneaza EGR?

EGR functioneaza prin deschiderea unei supape in timpul functionarii motorului. Aceasta supapa permite unui anumit procent din gazele de evacuare sa intre inapoi in motor si sa fie reutilizate. Acest proces are loc in timpul conditiilor de solicitare partiala a motorului, atunci cand temperatura si presiunea din cilindri sunt relativ scazute.

Cand ar trebui sa fie schimbat EGR?

In general, EGR-ul nu trebuie schimbat decat daca exista probleme cu acesta. Cu toate acestea, in cazul in care EGR-ul s-a infundat sau nu mai functioneaza corespunzator, acesta trebuie inlocuit. Cele mai comune semne ca EGR-ul nu functioneaza corespunzator includ: mersul neregulat al motorului, prezenta unui martor in bord, cresterea consumului de combustibil sau pierderea de putere.

Cum sa previi degradarea EGR?

Exista cateva masuri preventive pe care le puteti lua pentru a preveni degradarea EGR-ului. Una dintre cele mai importante este sa va asigurati ca filtrul de aer este curatat si inlocuit la intervale regulate. De asemenea, ar trebui sa evitati conducerea in orase cu trafic intens, deoarece aceasta poate cauza o acumulare mai mare de particule in filtrul de aer si, implicit, in EGR.

In concluzie, EGR-ul este un component important al sistemului de emisii al masinii tale, care ajuta la reducerea emisiilor de noxe si la imbunatatirea performantei motorului. O mentananta regulata a motorului va preveni o situatie critica in care vom fi nevoiti sa-l inlocuim.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: