Ce facem cand avem prea mult ulei in motor?

Ce facem cand avem prea mult ulei in motor?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-06-17 Vizualizari: 13183 Comentarii: 0

-

Desi multora nu li se pare o problema atat de mare sa aiba prea mult ulei in motor, acest fapt poate cauza defectiuni majore si poate sa te coste mii de lei in reparatii ulterioare. Cand prea mult ulei inunda arborele cotit al motorului, uleiul intra in contact cu aer, devine aerat si incepe sa se transforme in spuma. Uleiul sub forma de spuma nu poate sa ofere aceeasi lubrifiere pieselor si intr-un final va ajunge ca fluxul de ulei sa se opreasca complet, lucru care va cala motorul masinii in cateva secunde.

Pentru a goli cantitatea de ulei in exces, vom avea nevoie doar de o seringa si un furtun care sa se potriveasca acesteia.

Primul pas este sa stabilim cat de mult ulei va trebui sa eliminam. Inainte de a incepe, asigurati-va ca masina se afla pe o suprafata fara denivelari, astfel incat sa obtineti o masuratoare exacta. Asigurati-va ca motorul este oprit si lasati-l sa se raceasca timp de zece minute. Ridicati capota si localizati joja pentru uleiul de motor. Scoateti incet joja si stergeti-o cu un prosop de hartie. Daca va uitati cu atentie, veti vedea aceste doua marcaje. Puneti joja inapoi, lasati-o timp de aproximativ 4 secunde pentru a se imbiba cu ulei, apoi o scoateti incet. Dupa cum vedeti, in cazul nostru, semnul nivelului uleiului este putin mai sus decat marcajul superior, asa ca vom scurge putin ulei, dar nu prea mult.

Al doilea pas este sa indepartam excesul de ulei cu seringa. Scoateti joja si luati un furtun pe care il introduceti in orificiu si plasati seringa la celalalt capat. Apoi putem aspira in siguranta o parte din uleiul in exces. Scoateti cantitati mici pentru a elimina surplusul de ulei, asigurandu-va ca il turnati intr-un recipient etans, pe care il duceti apoi la un punct de reciclare corespunzator.

Ultimul pas este sa verificam din nou uleiul iar daca este cazul sa repetam procedura pana cand uleiul se afla din nou intre cele doua marcaje. In cazul in care ati scos prea mult, pur si simplu adaugam incet putin ulei. Dar avem grija sa nu turnam din nou, mai mult decat este cazul. Asta a fost tot, cu acesti 3 pasi vei putea indeparta uleiul in exces din motorul masinii tale.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: