OE, OEM sau Aftermarket?

OE, OEM sau Aftermarket?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2016-08-23 Vizualizari: 60524 Comentarii: 0


Piesele auto sunt clasificate in trei grupe principale: OE, OEM si AFTERMARKET.

Piesele OE (Original Equipment) sunt piesele de prim montaj, folosite de fabricantul masinii. Piesele originale au inscriptionate logo-ul producatorului (de ex. Sachs) si a marcii auto (de ex. BMW), avand pretul cel mai mare, dar si nivelul de calitate excelent. Acestea sunt vandute comerciantilor exclusiv de catre producatorul marcii auto (de ex. BMW).

Piesele OEM (Original Equipment Manufacturer) provin de la aceeasi producatori care fabrica si piesele originale. Piesele OEM sunt marcate doar cu logo-ul producatorului (de ex. Sachs), avand preturi accesibile si o calitate foarte buna sau excelenta in functie de producator. Acestea sunt vandute comerciantilor direct de catre producator.

Piesele AFTERMARKET sunt facute de alti producatori decat cei care fabrica piese OE si OEM, care au cumparat drepturile de a le produce. Aceste piese sunt marcate doar cu logo-ul producatorului, avand preturi foarte accesibile si un nivel de calitate bun sau foarte bun in functie de producator. Piesele AFTERMARKET sunt vandute comerciantilor direct de catre producator.

Nivelul de calitate a pieselor auto poate fi clasificat astfel: OE – excelent, OEM – foarte bun/excelent, AFTERMARKET – bun/foarte bun. Indiferent de nivelul de calitate, toti producatorii comercializati de AutoKarma respecta standardele impuse de fabricantii marcilor auto.

Pe piata pieselor auto exista comercianti care vand produse contrafacute. Aceste piese seamana cu produsele pe care le copie, dar au un nivel de calitate slab si un pret foarte mic. De aceea un factor important cand doriti sa cumparati piese auto este credibilitatea, renumele si vechimea pe piata a comerciantului.

Iti sugeram sa vezi si varianta video a acestui articol, pe canalul nostru de YouTube: