Cum procedam cand motorul masinii este supraincalzit ?

Cum procedam cand motorul masinii este supraincalzit ?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-06-02 Vizualizari: 1954 Comentarii: 0

-

Motorul masinilor de ultima generatie este atat de silentios incat este aproape imposibil sa ne dam seama cand acesta este supraincalzit. Nu ar trebui sa ne lasam inselati din cauza acestui fapt deoarece, sub capota, inca exista acel ciclu de combustie, iar posibilitatea ca motorul sa se incalzeasca excesiv nu trebuie scoasa din discutie.

Opreste aerul conditionat si porneste sistemul de incalzire. 

Motoarele de generatie mai veche sunt predispuse la incalzire in zilele toride, mai ales atunci cand aerul conditionat este pornit. In acest caz, nu este nimic iesit din comun, iar motorul nu are nevoie decat de o mica pauza. Daca aburul nu este prezent, aerul conditionat poate fi oprit si tot ce ramane de facut este sa observam daca lucrurile revin la normal. Daca acest lucru nu se intampla, sistemul de incalzire trebuie pornit pentru a indeparta caldura de la nivelul motorului, chiar daca aceasta este redirectionata in interiorul masinii.

Verifica prezenta aburului, trage pe dreapta si opreste motorul.

Cauta cu mare atentie, iar daca observi si cea mai mica prezenta a aburului ar trebui sa tragi pe dreapta si sa opresti motorul. Daca nu te pricepi foarte bine la reparatii auto, este indicat sa chemi asistenta auto. 

Ridica capota si verifica nivelul lichidului de racire

Atentie insa, o cantitate de caldura mai mare decat de obicei poate iesi de sub aceasta. In apropierea radiatorului ar trebui sa se afle rezervorul lichidului de racire. Acesta este fabricat, de obicei, din material de plastic si este posibil sa fie foarte fierbinte. Nivelul lichidului de racire trebuie verificat, iar daca este normal, masina poate fi condusa in continuare dar cu mare prudenta. Daca rezervorul este gol sau nivelul este foarte scazut, este posibil sa existe o scurgere pe traseul sau. In acest caz, daca esti presat de timp, asteapta pana cand motorul se raceste si poti deschide busonul rezervorului lichidului de racire si adauga apa distilata sau antigel, in functie de ce ai la indemana. Aceasta interventie ar trebui sa readuca temperatura la nivelul normal, dar asta nu inseamna ca problema este rezolvata. Repeta aceasta actiune de fiecare data cand este nevoie. Tine minte: aceasta solutie nu este pe termen lung, iar interventia unui specialist in mecanica auto este necesara!

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: