Cum sa ajungi la un milion de km cu o masina

Cum sa ajungi la un milion de km cu o masina

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2019-09-12 Vizualizari: 689 Comentarii: 0
 

Masini extraordinare, sau un devotament iesit din comun?

Irv Gordon - Americanul cu masina de peste 5 milioane km

Irv Gordon a fost un profesor de stiinte ale naturii si un om de la care cu siguranta putem invata cate ceva despre grija fata de masini. El si-a cumparat masina, un Volvo P1800S in 1966 si de atunci a reusit sa conduca peste 5 milioane de kilometri. Da, ati citit corect – peste 5 milioane de kilometri.

Gordon avea nevoie de o masina pe care se putea baza, cu care sa mearga cei 200 de km zilnici pana la slujba si inapoi. Initial nu se gandea la niciun record, insa dupa ce a ajuns la 400.000 de km si a observat ca nu a trebuit sa repare masina niciodata a inceput sa se gandeasca pana unde poate sa o duca si a trimis o scrisoare de lauda catre Volvo, la care a primit si raspuns.

Dupa ce a depasit primul milion si jumatate de kilometri, Irv a primit un Volvo 780 Coupe, pe care l-a folosit ca pe o masina a familiei. La 3 milioane de kilometri, acesta a fost recompensat din partea celor de la Volvo cu un C70.

Cu un salariu de 5.000$ pe an, Gordon a trebuit sa se imprumute de la tatal lui pentru a putea cumpara acest Volvo P1800 de 4.150$. Dupa aceasta investitie initiala, costul mediu pe an pentru reparatii si mentenanta era de 1.000$ (incluzand si pretul pentru cele 2 motoare schimbate de-a lungul anilor).

Cand este intrebat cum a reusit sa conduca o masina milioane de kilometri fara ca aceasta sa se strice, mereu raspunde subliniand importanta citirii manualului de utilizare. Cel mai important este ca masina sa fie dusa la verificari periodice, in functie de cat de utilizata este. De asemenea, evitarea unei probleme este la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, ca rezolvarea ei. Astfel, este necesar sa verificam cablurile si curelele, lichidele si sa alegem un mecanic care este pasionat.

  Matei Anastasie - Romanul cu masina de peste 1 milion km

Nu departe de acesta se afla si Matei Anastasie cu 1 milion de kilometri la bordul unui Logan. Ajuns initial in ochii publicului dupa ce un service auto din Slobozia a postat pe Facebook schimbarea de la 999.999 km la 0.

Acesta a avut in trecut o camioneta ARO 320 si o Dacia 1300, iar in viitor a mentionat ca va opta tot pentru o masina autohtona. A cumparat masina in 2007, deoarece din cauza schimbarii legislatiei nu mai putea fi sofer de Taxi conducand o Dacia 1300. Dupa ce l-a cumparat, Matei Anastasie a cumparat si un motor de 50.000 km pentru a il avea la indemana cand va trebui sa schimbe motorul. 1 milion de kilometri mai tarziu, motorul ,,nou” inca sta in garaj, iar motorul folosit nici macar nu a fost segmentat. In parte, performanta motorului este atribuita in parte folosirii GPL-ului, care nu dauneaza si nu formeaza depuneri, motorul ramanand curat, conform domnului Anastasie.

Consumabilele, amortizoarele, planetarele, injectoarele si ambreiajul au fost schimbate, insa majoritatea pieselor sunt originale, acest lucru fiind confirmat si de inginerii Dacia care au venit la Slobozia pentru a inspecta masina.

Cat despre sfaturi acesta, ca si Irv Gordon, subliniaza importanta respectarii sfaturilor producatorilor, cumparand doar uleiul sugerat de producator si cel mai important lucru probabil fiind revizia o data la 10-15.000 km.

 

Clar avem ceva de invatat de la acesti domni. Masina se intretine cu atentie, dar nu cu foarte mare bataie de cap. Voi la cati km pe bord ati reusit sa ajungeti cu masina?