De ce nu functioneaza Aerul Conditionat ?

De ce nu functioneaza Aerul Conditionat ?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-05-13 Vizualizari: 1618 Comentarii: 0

-

Fiindca in articolul anterior am explicat din ce este compus sistemul aerului conditionat din masina, astazi vrem sa aducem in discutie una dintre cele mai frecvente probleme pe care acesta le intampina, mai exact scurgerea de freon. 

Freonul, mai frecvent cunoscut sub numele de agent frigorific, functioneaza pentru a raci masina, eliminand aerul cald din interiorul sistemului de aer conditionat si mutandu-l in exterior. Dar, din diverse motive, freonul poate incepe sa se scurga. Daca sistemul de aer conditionat al masinii a incetat sa mai dea aer rece, problema ar putea fi atribuita nivelurilor scazute de agent frigorific. Cum ne dam seama ca masina pierde freon? Ei bine, exista cateva semene care ne indica acest lucru, precum:

Temperatura care iese prin gurile de ventilatie

Unul dintre cele mai relevante simptome ale nivelului de freon auto scazut este prezenta aerului la temperatura camerei care iese din orificiile de ventilatie. Un sistem functional de aer conditionat ar trebui sa sufle aer rece, presupunand ca este setat astfel. Daca vehiculul scoate aerul la temperatura camerei, ar putea fi un semn ca freonul se pierde sau ca nu mai exista deloc, caz in care va fi necesar ca acesta sa fie completat sau inlocuit cu totul.

Scurgeri vizibile

Desigur, un alt semn al nivelurilor scazute de freon este o scurgere vizibila. Freonul arata de obicei ca un ulei subtire in stare lichida. Nu este neobisnuit ca soferii sa il gaseasca in jurul compresorului, tevilor sau in interiorul cabinei. Daca observi lichid care ar putea fi freon, curata-l si verifica-l din nou mai tarziu. Daca este din nou acolo, este  cu siguranta o scurgere de un anumit tip, posibil freon.

Ambreiajul nu cupleaza

Cand pornesti aerul conditionat, ar trebui sa auzi cuplarea ambreiajului. Acest lucru este important deoarece ambreiajul permite compresorului sa presurizeze freonul. Daca nu se activeaza, ar putea fi insa un semn ca ai nevoie de mai mult freon. Ambreiajul functioneaza citind nivelurile de freon. Daca nu exista suficient freon, nu va cupla.

Gheata pe compresor

In cele din urma, prezenta ghetii pe compresor ar putea indica niveluri scazute de freon. Acest lucru este cauzat de obicei de umezeala care ia locul freonului.

Acestea au fost doar cateva semne comune ale nivelurilor scazute de freon. Vestea buna este ca, de obicei, iti poti incarca vehiculul cu freon rapid, la service, pentru ca aceasta operatiune este facuta atat de des incat mecanicii stiu exact unde sa umble si ce sa faca.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: