Cutia de viteze manuala: ce este, cum functioneaza si cum trebuie intretinuta

Cutia de viteze manuala: ce este, cum functioneaza si cum trebuie intretinuta

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2023-04-24 Vizualizari: 2275 Comentarii: 0

-

Cutia de viteze manuala este o componenta esentiala a unui vehicul. Aceasta este responsabila pentru transmiterea puterii de la motor la roti, iar schimbarea treptelor de viteza permite conducatorului auto sa adapteze viteza la nevoile si conditiile de conducere.

Cum functioneaza cutia de viteze manuala?

Cutia de viteze este compusa din doua parti principale: arborele de intrare si arborele de iesire. Arborele de intrare primeste puterea de la motor si este conectat la ambreiaj. Cand pedala de ambreiaj este apasata, ambreiajul se dezactiveaza, ceea ce permite arborelui de intrare sa se roteasca liber. In interiorul cutiei de viteze se afla angrenaje numite trepte de viteza. Acestea sunt conectate la arborele de intrare si la arborele de iesire si pot fi schimbate manual. Fiecare treapta de viteza are o rata de multiplicare diferita, astfel incat rotatia rotilor sa poata fi reglata pentru a corespunde vitezei masinii. Cand se schimba treapta de viteza, un pinion este decuplat de la arborele de intrare si cuplat la un alt pinion de pe arborele de iesire. Acest lucru schimba raportul de viteza si determina rotatia rotilor sa se accelereze sau sa incetineasca.

Intretinerea cutiei de viteze manuala

In ceea ce priveste intretinerea cutiei de viteze manuale, schimbul de ulei este esential pentru mentinerea sanatatii acesteia. Uleiul din cutia de viteze manuala trebuie schimbat periodic pentru a preveni acumularea de impuritati si a asigura lubrifierea corecta a pieselor mobile. In general, se recomanda schimbarea uleiului la fiecare 80.000-100.000 km, dar acest lucru poate varia in functie de producatorul masinii si de conditiile de conducere.

Simptome ale uzurii avansate

Pe de alta parte, exista si unele simptome ale uzurii avansate a cutiei de viteze manuale. Acestea includ zgomote ciudate in timpul schimbarii vitezelor, dificultati in schimbarea treptelor sau scartaitul cutiei de viteze. In astfel de cazuri, este important sa consulti un mecanic auto pentru a determina cauza si a remedia problema inainte ca aceasta sa devina mai grava.

Concluzie

Cutia de viteze manuala este o componenta importanta a masinii tale si trebuie intretinuta corespunzator pentru a se asigura o functionare optima. Schimbul de ulei regulat si atentia acordata simptomelor de uzura pot ajuta la prevenirea problemelor costisitoare ale cutiei de viteze.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: