Ce se intampla daca se rupe cureaua de distributie?

Ce se intampla daca se rupe cureaua de distributie?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-11-01 Vizualizari: 8409 Comentarii: 0

-

Cureaua de distributie este o piesa atat de importanta incat nu ar trebui niciodata sa fie neglijata. O curea neglijata care ajunge sa se rupa va cauza daune catastrofale motorului.

Consecintele ruperii curelei de distributie

Ruperea curelei de distributie poate indoi supapele, poate sparge pistoanele motorului sau chiar crapa chiulasa. Motorul are, in general, 2 arbori foarte importanti, arborele cotit sau vibrochenul si arborele cu came. Cureaua de transmisie este intai actionata de vibrochen si transmite miscarea arborelui cu came, astfel punand in functiune supapele de admisie si de evacuare. Intr-un final, supapele sunt sincronizate cu pistoanele si motorul respecta in tocmai timpii de deschidere si inchidere ai supapelor. Practic cureaua este cea care spune motorului ce sa faca, asa ca este o piese extrem de importanta.

Simptome ale unei curele de distributie defecte

Cureaua de distributie este fabricata din cauciuc, care este un material natural si care cu timpul se intareste si isi pierde din proprietatile elastice. Inainte sa cedeze, cureaua poate sa scartaie sau pur si simplu sa se rupa fara niciun semn in prealabil. Ideal este sa inspectezi vizual cureaua o data la 60.000 de km. Poti sa o inspectezi tu sau un mecanic atunci cand ajungi cu masina in service la revizie.

Tehnologia de ultima generatia a dus la producerea motoarelor noi cu interferenta, care ajuta la reducerea spatiului si la usurarea motorului. Dar acest lucru vine si cu dezavantaje, fiindca la un motor cu interfenta supapele se misca in interiorul cilindrului si daca o supapa ramane blocata din cauza distributiei sarite, in mai putin de o secunda pistonul va lovi aceasta supapa. In acest moment pistonul crapa, bielele pot sparge baia de ulei a masinii si in cele din urma motorul va fi distrus total, fara posibilitatea de a-l mai repara. Peste 70% din masinile din ziua de azi sunt cu interferenta.

In cazul in care motorul este unul fara interferenta, exista un spatiu liber intre supape si pistoane. Iar daca distributia sare pistonul va indoi supapa si aceasta supapa va lovi chiulasa. In acest caz trebuie sa schimbi supapa indoita, trebuie rectificata chiulasa si eventul schimbat unul sau doua pistoane, insa motorul poate fi refacut.

Distributia masinii este foarte importanta si nu trebuie neglijata. Asa ca asigura-te ca este inlocuita la timp si ca provine de la un magazin de incredere, precum AutoKarma.

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: