Cum se conduce masina iarna

Cum se conduce masina iarna

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2018-02-28 Vizualizari: 1689 Comentarii: 0


Iarna nu-i ca vara. De aceea trebuie sa luam in considerare conditiile meteo cand ne alaturam carosabilului. Dupa ce ai luat toate masurile necesare pentru a evita situatiile periculoase sau neplacute inainte de a te urca la volan (le poti gasi aici), se pot aplica urmatoarele reguli de condus prudent. Iarna, un sofer bun:

1. Pleaca de pe loc usor. Cand masina este pe zapada, nu se bruscheaza pentru ca sigur va pierde aderenta, iar cand este pe loc rotile se vor infunda cu riscul ca masina sa ramana blocata. Apasa usor si atent pedalele de acceleratie si ambreiaj. Motorul trebuie turat putin, nu mai mult de 2.500 rpm.

2. Reduce viteza masinii. Oricat de bune sunt anvelopele de iarna de pe masina ta si oricat de sofisticate sunt dotarile si sistemele electronice de asistenta, la o viteza de conditii normale masina va aluneca pe drumurile acoperite cu zapada si va fi mult mai greu de redresat cand pierzi controlul.

3. Pastreaza distanta fata de masinile din fata. Franarea se face mai greu pe drumurile acoperite cu zapada, ceea ce inseamna ca masina are nevoie de o distanta mai mare decat deobicei pentru a se opri.

4. Nu franeaza brusc. La franarea brusca, rotile se blocheaza, iar masina devine sanie. La fel ca la ambreiaj si acceleratie, frana se aplica usor si cu atentie. La masinile cu ABS, nu se ridica piciorul de pe pedala cand aceasta tremura, se aplica frana cu putere continua.

5. Foloseste frana de motor. Pentru a incetini masina, se poate folosi si frana de motor, adica sa treci intr-o treapta de viteza inferioara (de exemplu, din a 3-a in a 2-a). Se poate face asta cu orice masina cu cutie de viteze manuala, dar si cu majoritatea masinilor cu cutii automate, in modul manual.

6. Are grija la curbe. In viraje, se intra cu viteza redusa. Incetineste usor inainte de a intra intr-o curba si nu accelera brusc in timpul virajului. Daca masina o ia tot inainte (in loc sa mearga dupa directia rotilor), indreapta mai mult volanul pentru ca rotile din fata sa prinda aderenta. In cazul in care spatele masinii incepe sa alunece, vireaza in directia derapajului (daca spatele aluneca spre dreapta, vireaza spre dreapta).

7. Are atentie mai mare la pietoni. Dupa cum stim, exista oameni inconstienti si la volan si pe trotuar. Multi pietoni nu se gandesc ca masina se opreste mai greu in conditii de iarna si pot traversa brusc asteptandu-se sa te opresti la timp. Deasemenea, pot aparea pietoni pe strada pentru ca nu au loc pe trotuar din cauza gramezilor de zapada. De aceea, este nevoie sa ai o atentie sporita la acestia.

8. Nu accelereaza puternic la deal. Cand te apropii de un deal, nu accelera puternic pentru ca poti pierde usor controlul masinii si sa derapezi. Foloseste-te de inertia masinii pentru a urca. In cazul in care aceasta nu este de ajuns, accelereaza usor pentru a evita oprirea pe deal.

Sofatul iarna poate fi destul de periculos, de aceea trebuie sa fim mai atenti si respectuosi cu cei din jur. La urma urmei, pe toti ne bate acelasi vant. Ce alte recomandari mai aveti pentru a evita situatiile primejdioase?