Ce fac in caz de accident usor cu masina?

Ce fac in caz de accident usor cu masina?

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2022-09-20 Vizualizari: 1363 Comentarii: 0

-

Stim, e neplacut sa fii implicat intr-un accident rutier, indiferent daca acesta a fost cauzat de tine sau daca te afli in postura de victima. Dar si mai neplacuta poate deveni situatia daca nu stii ce sa faci in cazul unui accident. De aceea, ne-am gandit sa prezentam informatiile care te vor ajuta sa iei masurile legale potrivite pentru a trece mai usor peste acest episod nedorit.

In acest articol vom raspunde la 3 intrebari:

1. In ce conditii poti incheia constatarea amiabila si ce faci dupa accident?

2. Cum se completeaza formularul si de unde il procuram?

3. Ce acte mai sunt necesare si ce urmeaza dupa completarea formularului?

Capitolul 1

In situatia fericita in care accidentul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale, si nu au fost avariate cladiri sau bunuri, primul lucru pe care il vei avea de facut este sa tragi masina pe marginea drumului, in afara partii carosabile. In cazul in care avariile nu permit deplasarea vehiculelor, e important ca acestea sa fie trase cat mai aproape de bordura, respectiv acostament, cu obligativitatea de a semnaliza prezenta acestora prin cel putin un triunghi reflectorizant.

Capitolul 2

Imediat dupa aceea, poti completa un formular de constatare amiabila. In momentul de fata se lucreaza la o aplicatie prin intermediul careia vei putea face toate aceste completari in format digital. Dar, pana cand aceasta se va finaliza formularul se poate solicita de la firma de asigurari sau descarca de pe internet, formularele autocopiative nemaifiind obligatorii. Acesta este doar pentru accidentele in care nu sunt implicate mai mult de doua masini si este valabil doar pe teritoriul Romaniei.

Constantul amiabil cuprinde doua rubrici, Vehicul A cu albastru si Vehicul B cu galben. Fiecare dintre soferii implicati isi poate alege una dintre cele doua rubrici. Pentru ca formularul sa fie acceptat la biroul de constatare a daunelor vei mai avea nevoie de asigurarea RCA, de permisul de conducere si buletinul tau, precum si de ale celuilalt sofer.

Rubricile intre 1 si 4 contin informatii despre momentul si natura accidentului si le vei completa de comun acord cu celalalt sofer implicat. Completeaza rubricile duble de la numarul 6 la 9 cu datele celor doua parti pe baza buletinul si a permisului. Punctul 8 necesita atentie speciala! Trece aici datele legate de polita RCA. Rubrica 10 indica punctul de impact al masinilor prin sageti, iar la punctul 11 noteaza pagubele vizibile. La rubrica 12 bifeaza cum a avut loc tamponarea. La punctul 13 realizezi un desen de comun acord cu celalalt sofer implicat in accident. Include pozitia vehiculelor fata de drum, sensurile de deplasare, marcajele rutiere si numele strazilor. La numarul 14, fiecare sofer trebuie sa-si treaca observatiile iar la 15 este locul destinat semnaturilor ambilor conducatori auto. Formularul are hartie autocopiativa, asa ca amandoi o sa aveti cate un exemplar identic.

Capitolul 3

Ce urmeaza acum? Soferul accidentat suna firma de asigurare a vinovatului si programeaza o constatare. Dosarul mai departe trebuie sa contina permisul, buletinul si talon ambilor soferi, plus constatul amiabil in original cat si o copie dupa polita RCA a soferului vinovat, alaturi de numarul sau de telefon. O parte dintre asiguratori ofera posibilitatea deschiderii acestui dosar online, in caz contrar se va programa o vizita fizica. Dupa finalizarea acestuia, pagubitul se poate adresa unui service colaborator cu asiguratorul, ori poate cere ca reparatia sa fie efectuata in regie proprie. In functie de gravitatea daunei, pagubitul poate beneficia prin polita RCA si de o masina de schimb pe perioada reparatiei.

Speram ca informatiile te-au ajutat sa intelegi mai bine procesul prin care esti nevoit sa treci in cazul in care esti implicat intr-un accident fara victime, desi iti dorim sa nu ai nevoie de ele niciodata! Pana la editia viitoare, drumuri bune! 

Iti propunem sa urmaresti si varianta video aici: