Viniete pentru Bucuresti

Viniete pentru Bucuresti

Scris de: Autokarma Publicat in: Stiri Auto Data publicarii: 2019-11-01 Vizualizari: 2031 Comentarii: 0
 

 

Ce trebuie sa stii despre vinietele pentru Bucuresti?

In urma criticilor aduse proiectului ,,Oxigen" Gabriela Firea l-a modificat eliminand discriminarea persoanelor din afara capitalei. Astfel, toate masinile sub Euro 3 nu mai pot intra in centrul capitalei, iar cele sub Euro 5 trebuie sa plateasca o vinieta Oxigen pentru a circula in Bucuresti, indiferent de orasul in care sunt inmatriculate.

Cetatenii din zonele afectate de noul proiect vor fi ajutati prin intermediul unor vouchere care au scopul de a ii ajuta pe acestia sa isi schimbe masinile. In cazul in care masinile nu sunt schimbate, persoanele cu masini sub Euro 3 nu vor mai putea circula cu acestea in interiorul Zonei de Actiune pentru Calitatea Aerului ( ZACA ), delimitata de:

 

Piata Victoriei- Bd. Iancu de Hunedoara- Sos. Stefan cel Mare- Str. Polona- Str. Mihai Eminescu- Str. Traian- Bd. Nerva Traian- Bd. Gheorghe Sincai- Str. Lanariei- Calea Serban Voda- Bd. Marasesti- Str. Mitropolit Nifon- Bd. Libertatii- Calea 13 Septembrie- Sos. Pandurilor- Sos. Cotroceni- Splaiul Independentei- Str. Stirbei Voda- Str. Berzei- Str. Buzesti- Piata victoriei.

 

Zona afectata

 

Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului

 

Cum va fi implementat proiectul?

Proiectul va fi impus cu ajutorul sistemului ANPR care are rolul de a recunoaste numerele de inmatriculare. In prima instanta oamenii vor fi opriti atat de politia locala cat si de cea rutiera pentru verificari de rutina, iar in viitor amenzile vor fi primite acasa la sfarsitul lunii in cazul in care o masina sub Euro 3 a fost depistata in zona delimitata, sau in cazul in care o masina sub euro 5 circula fara vinieta. Amenzile vor fi intre 1.500 si 2.000 de lei.

Prin urmare, de la 1 ianuarie autovehiculele cu masa totala mai mica de 5 tone vor putea circula pe arterele din Bucuresti de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor legale, intre orele 07:00-22:00 in functie de norma de poluare astfel:

- Masinile electrice, hibride sau Euro 5 si 6 fara restrictii

- Masinile Euro 3 si 4 doar dupa achizitionarea vinietei Oxigen. Masinile Euro 4 vor plati vinieta incepand cu 2021.

- Masinile sub Euro 3 doar in afara Zonei de Actiune pentru Calitatea Aerului si doar dupa ce a fost achizitionata vinieta

 

Ce se intampla cu banii?

Banii proveniti din incasarea vinietelor se introduc in bugetul Municipiului Bucuresti si vor fi folositi pentru investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului si al mobilitatii urbane.

 

Costul vinietelor

 

Pretul vinietelor

 

Surse:

Hotnews

Primaria Municipiului Bucuresti

 

 

Etichete: stiri mediu eco Bucuresti

Lasa un comentariu