Cum sa ai masina pregatita pentru iarna

Cum sa ai masina pregatita pentru iarna

Scris de: Autokarma Publicat in: Sfaturi Auto Data publicarii: 2017-01-17 Vizualizari: 5276 Comentarii: 1


Iarna nu-i ca vara. De aceea trebuie sa luam in considerare mai multe lucruri inainte de a ne alatura carosabilului. Ia toate masurile necesare pentru a evita situatiile periculoase sau neplacute. Iarna, un sofer bun:

1. Verifica concentratia antigelului din sistemul de racire. Acesta are un punct de inghet ce poate fi determinat usor, in doar cateva minute, in orice service auto. Astfel, vei afla daca trebuie sa modifici concentratia pentru ca lichidul sa nu inghete.
Gaseste aici antigel

2. Foloseste un lichid de parbriz de calitate. Cele mai ieftine vor ingheta la temperaturi joase, ceea ce afecteaza grav vizibilitatea. O solutie de parbriz speciala de vara poate ingheta usor in vas, iar aceasta va fi extrem de greu de dezghetat la temperaturi mici. Asadar, cel mai bine este sa golesti lichidul de vara si apoi sa umpli vasul cu unul special de iarna pentru a nu avea probleme cu vizibilitatea. Daca lichidul de parbriz a inghetat, nu incerca repetat sa uzi parbrizul altfel poti sa strici motorasul care se arde foarte repede daca nu primeste lichid.
Gaseste aici solutie de parbriz

3. Merge la un service specializat si verifica acumulatorul, iar daca este cazul, il schimba. Iarna este anotimpul in care acumulatorii auto sunt cel mai mult solicitati din cauza temperaturilor scazute. Cand temperaturile scad sub -20 de grade, bateria se descarca mult mai repede, iar capacitatea sa se injumatateste. De aceea, un acumulator aflat la final de viata sigur va ceda atunci cand temperaturile scad. Nu astepta sa ramai in drum atunci cand ai cea mai mare nevoie de masina.
Gaseste aici acumulatori

4. Echipeaza masina cu anvelope de iarna, cu uzura cat mai mica, pentru a avea performanțe optime pe zapada sau gheata. Cauciucurile de iarna sunt mult mai bun decat cele "All Season". De asemenea, un set de lanturi in portbagaj este indicat in cazul in care pleci la drum lung prin zone muntoase. Iarna este mult mai util sa ai jante mai mici pentru un confort mai bun, dar si anvelope mai inguste, pentru o aderenta mai buna pe zapada.
Gaseste aici anvelope
Gaseste aici lanturi antiderapante

5. Nu ignora importanta stergatoarelor de calitate. Pe timp de iarna nu avem doar apa care trebuie evacuata de pe parbriz, ci si zapada sau gheata. De aceea, ai nevoie de un set de stergatoare de calitate care ajuta la o vizibilitate buna, desi nu incerca sa scapi de gheata groasa cu stergatoarele; acestea nu sunt raclete. Daca stergatoarele sunt inghetate, trebuie curatat parbrizul cu o racleta inainte sa folosesti stergatoarele. Altfel, risti sa strici lamele. De asemenea, inainte de a porni motorul asigura-te ca stergatoarele sunt oprite. Daca ele sunt inghetate de parbriz siguranta se poate arde.
Gaseste aici stergatoare

6. Elimina orice urma de zapada de pe plafon. La franarile puternice aceasta poate aluneca pe parbriz, obturand vizibilitatea, iar la viteze mai mari zapada poate zbura pe masinile din spatele tau, impiedicandu-le sa vada daca franezi sau virezi.

7. Nu loveste caroseria pentru a scapa de zapada de pe masina. Asa risti sa crape piesele inghetate din plastic. Cel mai bine este sa folosesti o perie.

8. Nu forteaza geamurile masinii. Daca acestea dau semne ca sunt inghetate, prin incercarea repetata de a le deschide risti sa strici macaralele geamurilor. Daca ai geamurile inghetate foloseste un spray special, niciodata apa fierbinte.
Gaseste aici un spray special

9. Nu trage cu putere de manerele usilor. Daca usa este inghetata, poti ramane cu manerul in mana. Bate intai usor cu pumnul pe marginea portierei ca aceasta sa se deblocheze. De asemenea, gheata poate strica si chederele usilor. Previne acest lucru prin ungerea chederelor cu o vaselina incolora.
Gaseste aici vaselina

Iti sugeram sa vezi si varianta video a acestui articol, pe canalul nostru de YouTube: